dimecres, 19 d’abril de 2017

ORIGEN NO RELIGIÓS DE LA "SETMANA SANTA"?

Amb "una mica" de retard, però sí, he tornat. Després d'un canvi horari amb el qual pràcticament l'únic que s'aconsegueix és que a les 22 hores encara siga de dia i de dues setmanes a les quals el més interessant que he fet és anar al MUVIM -oh, excursions en l'horari escolar, quasi no recordava el que eren- arriben dues setmanes de vacances i de descans.

El motiu d'aquestes vacances? Sí, la conegudíssima "Setmana Santa".

La Setmana Santa és, pense, la festa més important del cristianisme, a la qual els creients celebren la suposada ressurrecció de Jesucrist. Durant aquests dies, es poden veure infinitat d'actes religiosos per tot arreu, bé en forma de processons o bé en forma de misses i resos.Resultado de imagen de jesucristo cruz

No tinc res en contra d'aquest home, crec que realment fou una bona persona, però que ressuscitara després de tres dies mort, em resulta una mica... estrany...
Però és realment el cristianisme l'origen d'aquesta festivitat? Molt probablement, no. Un dels motius que em porta a pensar això és que la "Setmana Santa" mai té les mateixes dates; poden variar, fins i tot, en un mes. Per exemple, el "Diumenge de Ressurecció" fou al 2008 el dia 23 de març, mentre que sols tres anys després, al 2011, aquest fou el 24 d'abril.

Això es perquè aquesta data depén del calendari lunar: el "Diumenge de Ressurecció" és el primer després de la primera lluna plena després de l'equinocci de primavera. Aquests dos events eren molt importants a les antigues societats agrícoles: l'arribada de la primavera  significava l'inici de l'època de la sembra, la qual era, obviament, crucial per a la subsistència d'aquestes societats. Molt possiblement -i no seria d'estranyar- feren grans celebracions durant eixe període de temps.

En conclusió, és molt probable que les religions que vingueren després -d'entre elles, el cristianisme-, en vista de la popularitat d'aquestes celebracions de la sembra, les hagueren d' adaptar i convertir-les en festivitats seues.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada