divendres, 24 de març de 2017

LES DONES I LES FALLESLes Falles són una gran festa. Tota la ciutat s’ompli de música, de monuments que, de vegades, són una meravella, de revetles, disc-mòvils, mascletades i castells de focs artificials. Els carrers estan de gom a gom, alguns del centre els enllumenen i fan espectacles realment vistosos. És una gran manera de rebre la primavera, amb alegria desbordant. 

Ara bé. També hi ha els inconvenients. Hi ha tanta gent que no pots moure’t. De vegades és angoixós. Per eixir del carrer Sueca ens tirarem hora i mitja! Pel que fa els monuments, hi ha alguns que són molt bonics, però d’altres... Ara bé tots tenen dret a tallar el seu carrer. I qui no pot passar i protesta...és que no se sent valencià. I punt. Ho diu el faller de torn.

Pel que fa la llengua...millor no parlem. És un vertader atemptat al valencià. I no es pot fet res, sembla. Ens agrada escriure’l mal. Perquè...possiblement no li donen valor com farien amb altres llengües, com el castellà o el mateix anglés. Es donen premis per escriure’l bé. Però a la majoria sembla que no els interessen.

I amb l’estereotip que mostren de les dones, el mateix. És veritat que enguany he vist menys de les típiques senyores amb els pits ben grans i els culs ben amples. Però hi havia. I nuetes, clar. El de sempre. Tenim aquest model i no semblem canviar. A Torrent hi havia una comissió de l’ajuntament que premiava les falles que no feren aquest ús tan sexista. És per aplaudir, ja que a més la festa se celebra tan prop del dia de la dona. El dia 8 ens posem tots de morat, i la setmana següent perpetuem els nostres prejudicis. Per altra banda, el regidor de festes de la ciutat de València va descobrir que hi havia unes normes no públiques prou restrictives per a les falleres de la Cort a l’hora de fer actes protocol·laris. D’altra època. Però no ha passat res. I ningú no ha dimitit, clar.

Gaudim de les falles, és clar, però a veure si algunes coses canvien. Pel bé de la festa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada